גרפולוגיה - אבחון מצוקות בציור

אבחון גרפולוגי באמצעות פענוח ציורי ילדים הוא בין הכלים היעילים והעוצמתיים ביותר לבדיקת מצוקותיו של הילד. האבחון הגרפולוגי לפענוח ציורי ילדים, מאפשר להורים לעקוב אחר התפתחות הילד ולבדוק אם הוא מסתיר מהם מצוקה כל שהיא הגורמת לו סבל. דרך כתבה מרתקת וממצה זאת, תוכלו ללמוד הכול על מצוקות ופחדים בציורי ילדים.

 

איזה פחד!

הפחד הוא בין המצוקות השכיחות ביותר, והוא מנגנון טבעי אשר מופיע אצלנו כדי שנוכל לזהות סכנות. כמו כן, הפחד הינו אמצעי המסייע לילד/ה לפתח את המודעות שלו לגבי גבולותיו ויכולותיו האישיות. הפחד מופיע אצלנו כאשר קשה לנו להתחבר לדבר מה באופן ישיר. ילדים רבים אף "משתמשים" בפחד ככלי מניפולטיבי נגד ההורים להשגת דברים, כך הם בוחנים את הוריהם אין ספור פעמים.  ע"י פענוח ציורי ילדים (בציור אברי הגוף וכדומה), נוכל לזהות פחד בציורי ילדים.

 

ראוי לציין שוב, שהילדים מביעים רגש דרך הציור ולכן אנחנו יכולים לראות דרך מבנה הגוף (אברי הגוף) מה קורה להם בעולמם הפנימי ומה האיברים מסמלים לנו, המבוגרים. כעת נלמד על האלמנטים החשובים ביותר בציור.

 

מה הכי חשוב בציורי הילדים:

התנועה שבציור –  ניתן לראות זאת בציור ע"י עוצמת הקו. ההתפרסות על הדף מראה לנו על האימפולסיביות של הילדים.

 

ארגון הציור – ע"י ארגון הציור של הילד, נוכל לראות קונפליקטים או כיצד הילדים מבטאים צריכים אישיים. ניתן לראות זאת ע"פ סימטרית הציור, כמו כן הילדים יצרו בצורת קומפוזיציה, זאת אומרת שהילדים יכולים למקד או להדגיש את מה שהם רוצים להדגיש בציור בצורה חד משמעית.

 

צורת הציור – דרכו נוכל ללמוד כיצד הילד מתנהג במצבים של שינויים, האם אנחנו ההורים עומדים בדרישות הילד או שהוא פועל ע"פ נורמות חברתיות. ככול שהצורות יותר חדות, אנחנו למדים על כך שהילד מרגיש כוחניות או כפיה מצד הבוגר, אולם אם הצורות עגולות הן מאפשרות לנו להבין שהשינוי או המעבר היו קלים יותר. חשוב לזכור שגיל הילד חשוב מאוד.

 

דמויות אנוש –  דרכן נוכל לראות כיצד הילד מרגיש כלפי עצמו למול החברה .

 

הגודל –  הצורה והאביזרים בהם משתמש הילד מביעים את תחושותיו האישיות. ככול שהציור גדול יותר, כך פתיחות הילד מבחינה רגשית, גדולה יותר.

 

השיער – מראה לנו כיצד הילד/ה מציגים את עצמם כלפי החברה. במהלך חייהם עוברים הילדים שינויים גדולים בשיער, הוא צומח והופך לארוך יותר ולכן כאשר הילד מצייר לדוגמא שיער בלונדיני (תלתלי זהב) הדבר מביע מקור לכוח. לילד ישנה תדמית חזקה ונוכל להבין את רמת הביטחון העצמי שלו.

 

דוגמאות לאבחון המצוקות

אלו ציורים צריכים להדליק נורה אדומה?

 

  • כאשר הילד מצייר ללא פרופורציות במרכז הדף ובקטן.
  • כאשר הילד מצייר בחוזקה על הדף (ניתן להפוך את הדף ולחוש את העוצמה על ידי מישושו). 
  • כאשר הילד מצייר ליצן (לא בפורים) וכששואלים אותו מי זה, הוא עונה: אני! הילד נמצא במצוקה נפשית אולם  לא רוצה או לא יכול לשתף אותנו.
  • כאשר הילד מרבה במחיקות בחוזקה תוך כדי הסתרת הדמות או החפץ אותו צייר.
  • כאשר הצבעים הדומיננטיים בציור הם קודרים וכהים.
  • כאשר הילד  מצייר עצמו במסגרת ומעל ראשו נמצאת דמות ( הדבר מורה על צורך בהגנה מפני דבר מאיים).
  • כאשר ילד מצייר עצם כמו שמיים או שמש בצבע שונה מהמקובל (ילדים מגיל 5 ומעלה).

 

בנות מציירות שונה מבנים בציורי ילדים

שיער ארוך:  חיבור ליופי ואסטטיקה, מעמד, חושניות.

שיער קצר:   התבוננות על הפנימיות ופחות על החיצוניות

שיער אסוף: יכולת שליטה

צבע השיער: בלונדיני – מעמד וכוח

שיער חום:   יציבות

שיער אדום : דומיננטיות

 

אצל בנים החשיבות היא יותר לתוכן, עדיין אין מודל ליופי. מי שחשובה לו יותר הפנימיות, מצייר עיניים ללא גבות וריסים ואף ללא שיער. מי שחשובה לו יותר החיצוניות יצייר שיער, גבות וריסים.

 

הגוף מדבר בציור

עיניים – על ידי ציור העיניים נוכל להבין כיצד הילד לומד להכיר דברים חדשים ועל אינטימיות של הילד. הציור יכול לשמש כראיית דברים מרחוק, הביטחון העצמי שלנו מגיע מהעיניים. וכאשר זוג מאוהב הם יכולים להביט אחד לשני בעיניים מבלי להסיט את מבטם למשך זמן רב. כאשר כועסים על ילד הוא בדרך כלל מוריד את עיניו.

 

לחצו כאן להסברים נוספים אודות יתר חלקי הגוף בציור.

לחצו כאן להסברים אודות זיהוי פחדים בציורי ילדים.

גיבוש צוות