פענוח ציורי ילדים ודוגמאות

אני חוזר ואומר שלפני הכול, חשוב מאוד לציין, שבפענוח ציורי ילדים לא מאבחנים על פי ציור אחד בלבד.

 

דרך פענוח ציורי ילדים, מספקת עבורנו הגרפולוגיה כלים להצצה לעולמם הפנימי של ילדנו. ידוע לכול כי ילד שאינו שמח, יצייר אחרת מילד שמח. מציורי ילדנו ניתן ללמוד רבות כמו: מה הוא מרגיש בגן, האם הוא ילד ידידותי, מה יחסם של חבריו כלפיו, האם הוא אלים אליהם, מה קורה בבית הספר, האם הוא מקובל בחברה, או שמא הוא הטיפוס המתבודד. בגיל הרך בו ילד עדיין לא מסוגל להתבטא כראוי, חשוב להשגיח ולוודא שציורו אינו מרמז על איזושהי בעיה. הגרפולוגיה בעזרת פענוח ציורי ילדים נותנת את התשובה.

 

לעיתים קרובות מגיעים אלי הורים מבוהלים משום שראו שילדם צייר בצבע שחור (לדוגמא) את כל הציור. קודם כל צריך להירגע ולקחת אוויר. צריך להתחיל לדאוג כאשר רוב הציורים נצבעו באופן גורף ע"י הצבע שחור. כאשר פונים לפענוח ציורי ילדים צריך להכין לפחות 5 ציורים שונים ועדכניים של הילד ועוד 5 ציורים מתקופות שונות של השנה האחרונה. רוצים לדעת עוד על ציורי ילדכם?

 

מה בודקים בציורי ילדים?

הדברים שהגרפולוג בודק ושעליהם עלינו לשים דגש בפענוח ציורי ילדים הם ניצול הדף או שטחו, הסביבה בה נמצא הילד בגן או בבית וחומרי גלם שונים בהם הוא משתמש. חשוב לציין שעל מנת לאבחן ציורי ילדים עלינו לבקשם לצייר באופן חופשי ולא במסגרת הגן או בית הספר, משום שיכול להיות שאנו נמצאים באחד מחגי ישראל ואז הילד יצייר עם קונוטציה לחג, דבר אשר לא יוכל להעיד על תחושותיו האמתיות. לדוגמא: בל"ג בעומר, מרבית הציורים יהיו של מדורות, אש ועשן ויבלוט בהם הצבע האדום.

 

חשוב לציין שהילדים מביעים בציור רגש פנימי עמוק ואחת הטעויות הנפוצות אותן עושים ההורים היא, הגבלת הדפים עליהם הילד מצייר ובקשות מסוג: "אתה יכול לצייר גם בצד השני של הדף", או "יש לך עוד הרבה מקום בדף הזה, למה אתה לא מצייר פה". חשוב לציין שכל הדברים הללו מגבילים את הילד ואינם מעודדים אותו להוציא את רגשותיו החוצה באופן ספונטאני. עלינו להבין שאין להגביל את הילד הן בדפים והן בצבעים, על כל הצבעים להיות בהישג ידו וחשוב מאד שלא יהיו שבורים.

 

כמו כן, חשוב מאוד לדעת את גילו המדויק של הילד, (כולל חודשים), על מנת לבדוק האם הוא מתפתח לפי השלבים שציינו. עלינו לבדוק אם הלחץ בציור חזק /חלש ואם הקווים ברורים. ברגע שאנחנו רואים ומרגישים חוזק בציור, אנחנו למדים שהילד יודע מה הוא רוצה בדיוק מגיל קטן, הוא ייהנה מהתהליך היצירתי והמשפחה תעודד אותו לפתח דעה וטעם אישי .

 

התפתחות ציורי הילדים

השלב הראשוני נמצא בין גילאי 1.5-2.5 – בשלב זה אוחז הילד/ה לראשונה כלי כתיבה ומתחיל עבורו תהליך. הילד מזיז את כלי הכתיבה ומפעיל אותו בפעם הראשונה וחש שיש לו שליטה עליו. כמובן כל דף וכול שרבוט הוא ניסיון בפני עצמו של הילד/ה .

 

מאחורי השרבוטים מסתתרים המון הסברים. לדוגמא, לחץ כלי הכתיבה משפיע על העוצמה ונוכל להבין את היכולת או הרצון של הילד לבלוט. כל ילד יוצר ומשרבט משהו ייחודי ולנו הדבר נראה כקשקוש. הילדים בתחילת דרכם אינם מודעים לצבעים והם נבחרים בצורה אקראית, בשלב מאוחר יותר הם יודעים או בוחרים את הצבע לפי רגשותיהם.

 

הילדים רוצים לנסות כל דבר ולכן הם "טועמים" את הצבעים בפה ובשבילם החוויה חשובה יותר מהכול. כאשר הילדים מתחילים ליצור קווים לאורך או לרוחב אנחנו למדים שהגיע השלב של שימת גבולות בניהם לילדים אחרים.

 

השלב השני נמצא בין גילאי 2.5-3.5 – בשלב זה מציירים הילדים ציור של מעגל בכיוון השעון + שני קווים אופקי/אנכי. הילדים יצרו עיגולים או ראשנים חשוב לציין שבשלב זה נוכל לראות דמות ראשונית. הילד מרגיש שהסביבה מתחילה להתעניין בציורים שלו ובמקביל הילד בוחן ומנסה כל הזמן ושואף לפתח את תפישתו והבנתו למול החברה. כאשר הילד ירגיש בטוח בעצמו הוא יוכל לעבור לשלב הבא, שלב הקורדינציה בין המוח, היד והעין וכאשר הם ישתלבו יחד, הילד/ה יוכלו לעבור לשלב הבא.

 

השלב השלישי נמצא בין גילאי 3.5-4.5 – בשלב זה הילד מתחיל לצייר דמויות, אשר משקפות את הילד (הוא עדיין לא מחובר לקרקע), הילד לא מצייר פריטים קטנים כמו ריסים, אוזניים ועיניים. בשלב זה מתחיל הילד לנסות לצייר כל דבר שהוא רואה. חשוב לציין שבשלב זה הילדים רוצים להביע את הרגש שלהם ופעמים רבות לא ניתן לראות קשר בין הדברים. החיבור של הילד עדיין לא יציב ולכן הוא מצייר את העצמים במרחק מתחילת הדף. בשלב הבא אנחנו רואים שהכול חוזר לפרופורציה.

 

השלב הרביעי נמצא בין גילאי 5-8  – בשלב זה הילד מרגיש שהוא יכול להביע את עצמו ולפתח מודעות משל עצמו. הוא מתחיל לפתח כללים ודפוסי התנהגות כמו לדוגמא, לשייך את הצבעים הנכונים לכל עצם: אדמה צבע חום ,שמש צבע צהוב ,שמים כחולים וכו'.

 

השלב החמישי נמצא בין הגילאים  11-14 – בשלב זה נוכל לראות שהילדים מודעים לסביבתם וקיימת בהם יכולת גראפית ברמה גבוהה, לדוגמא: קיימת בהם יכולת לצייר אור וצל, תיאור מצבים מורכבים, פרספקטיבות ועוד. כמו כן קיימת בהם יכולת להעתיק תרשימים, איורים או קריקטורות. מבחינה פסיכולוגית, שלב זה הינו פורמאלי בהתפתחות הקוגניטיבית. בגילאים הללו אין חובה לצייר אפילו בביה"ס, בניגוד לכתיבה ובהדרגה הילדים מפסיקים לצייר.

 

דוגמאות לציורי ילדים

ציור של ילדה בת 4 


 

זו הקטנה גדולה תהיה – ילדה זו היא ילדה דייקנית שכול פרט חשוב לה והיא מדויקת מאוד בעשייתה. למרות שבציור ניתן לראות פריטים רבים, דבר המסביר לנו את רמת הסבלנות של הילדה למול האימפולסיביות. ניתן לראות שהתפתחותה של הילדה תקינה היות ורוב העצמים נמצאים בצורה מעגלית, אך עם זאת היא עדיין מנותקת מהקרקע ומרחפת בעולמות משלה, דבר המאפיין גיל זה..

 

ניתן לראות שהצבע הבולט בציור הינו ירוק – צבע ירוק הינו צבע הבולט במקומות כגון בתי חולים, בתי ספר וחדרי ניתוח ולכן הוא צבע המשדר לנו שלווה פנימית, רוגע ושיתוף פעולה. הוא מומלץ למשל בחדרי שינה. ירוק בהיר הוא צבע הצומח והטבע, צבע המבטא תקווה ושמחה, גן עדן ושפע, צבעה של תבואה לא בשלה, בתוליות והתחדשות. לירוק יש סגולות נפלאות של רוגע, מתחבר אל צ’אקרת הלב . לבוש בצבע ירוק משדר אכפתיות, לכן ה"ירוקים" נקראים כך בשל התחשבותם בצמחיה, רצון שהכול יפרח וילבלב, וכשיש הרבה ירוק ישנה שלווה והבנה.

 

השמש מציינת את משמעות הקשר של הילדה לאמה. הילדה מרגישה את העוצמה, את הנתינה ואת שמחת החיים של אימה ומחזירה לה אהבה באותו מטבע. הילדה מאוד רגישה אולם יש לה קושי להביע את הפנימיות שלה מול אמה.

 

 ציור של ילד בן 7.5

 

 

בציור זה נוכל להבחין בילד אשר החשיבות לאסטטיקה, סדר וארגון נמצאים בביתו ומושרשים בו בצורה חד משמעית . החלונות מראים לנו את פתיחות הילד בפני החברה שמסביבו. ככול שמספר החלונות גדול יותר הילד מתאקלם במהירות בכל מקום. דמות הפרפר מציינת את היכולות של הילד למול התחייבות אישית בביה"ס או במשפחה.

 

הדמות שנמצאת בציור בצבע אדום– הצבע האדום הינו צבע הנמצא בד"כ במקומות המזהירים אותנו ממקום סכנה כמו לדוגמא:" כיפה אדומה", צבע זה משפיע בצורה ישירה על מערכת העצבים ולכן לא מומלץ לצבוע חדר שינה בצבע אדום, כמו כן, גם חפצים בצבע זה. הצבע האדום מקרין לנו אהבה, דומיננטיות, מלחמתיות, מוחצנות, עקשנות ותוקפנות. לדעתי יכולות להיות שתי סיבות לצבע האדם המובלט בציור: או שהילד נמצא בבית חדש ולכן רואים קושי בנושא זה, או שלילד ישנו קושי בביתו אולם הוא אינו מספר זאת ומעמיד פנים שהכול בסדר.

גיבוש צוות