גרפולוגיה - המשמעות של התפתחות גופנית אצל ילדים לפני כיתה א'
לנו ההורים ישנה מחשבה שקצב התפתחות של ילדנו הוא איטי לפני העלייה לכיתה א', אולם הגדילה בעצם לא מפסיקה כמובן שבגיל הזה מתחיל להיווצר פער גדול בין בנים לבנות באופן פיזי, כמו כן גם בהתפתחות האישית. (הבנות פותחות פער גדול לעומת הבנים).
ולכן, ההתפתחות המוטורית הופכת להיות יותר שימושית בשל תפיסת כלי הכתיבה. זאת אומרת שניתן לראות את השינויים גם בשרירים הגדולים והקטנים כאחד, אשר הם מתפתחים ולכן נוכל לראות זאת בצורות של שיפור משמעותי בפעילות שונות של הילד כמו: ריצה , קפיצה ועוד...
האם שאלתם את עצמכם מדוע כתב יד של ילדכם שעולה לכיתה א' הוא גדול יחסית לעומת ילדים שעולים לכיתה ד'? כמובן שכתב היד מראה לנו את הבעת הרגש והפגיעות של ילדנו והכלל הוא כזה: ככול שגודל כתב ידו גדול יותר כך נלמד שהמטענים הרגשיים גדולים יותר ולהפך. אולם, בגילים שבין 16-17 כתב היד הופף ליציב יותר גם מבחינת הגודל, הצורה, החוזק ועוד. נקודה זאת תוכל לעזור לערוך אבחון ופענוח כתב היד מבחינה גרפולוגית. שימו לב, במידה ויש לכם בן או בת שהתגייסו לצה"ל, הסתכלו על כתב היד שלהם בזמן הטירונות ותגלו שכתב ידם יהיה קטן לעומת כתב ידם בתיכון וזאת בשל הלחץ והמתח שהם נמצאים בזמן הטירונות, לאחר מכן הכתב חוזר לגודל תקין בערך 3 מ"מ ומעלה.
ההתפתחות הקוגניטיבית
כאשר הילד נמצא בתקופה של התפתחות קוגניטיבית נוכל להבין שהוא בעל יכולת חשיבה מוחשית. הכוונה היא שהילד מבין את העולם סביבו, אולם כל שינוי חיצוני משפיע עליו ולכן יכולת התפישה שלו מאפשרת לו ליצור איחוד של כמות הדברים או שימורם והמסתם, לדוגמא: ילד בגן מסוגל לסדר תמונות או חפצים לפי צורה, צבע או גודל. מתי הוא מתחיל להתבלבל? ברגע ששואלים אותו בתוך ערמת התמונות האם ישנם פרחים אדומים, ורודים או צהובים ואיזה כמות גדולה יותר (הכוונה היא לסדר אותם לפי כמות והצבע) אולם בבית הספר נדרשת מהילד צורת חשיבה שונה יותר, כמו כן ניתן לפתח זאת במקצועות הבאים: קריאה, כתיבה, תורה וחשבון ומכאן צומחת היכולת לסווג בו זמנית חפצים או מצבים לפי עקרונות שונים.
מתי נוכל להבין שקיים שינוי בתפקודי התפיסה והקשב של הילד?
השינוי המשמעותי שקיים אצל הילד הוא, כאשר ישנו מעבר מהגן לבית הספר. כמו כן, ישנו שינוי משמעותי בצורת החשיבה והזיכרון של הילד. כמובן שהוא נעשה יותר עצמאי, זאת אומרת בזמן שהיה בגן הוא שיחק יותר וישב בריכוז לא בהכרח היה מרוכז לפי דבריה של הגננת. תופעה של קשיי ריכוז יכולים להיות גם בעיות רגשיות. כאשר קיים השינוי בתפקודי התפיסה והקשב, נוכל להבין שרמת הריכוז עולה וגם היכולת ליצור הבדל בין העיקר לתפל של הדברים. (הילד חייב להבין את המשמעות כדי שיוכל לעשות את שעורי הבית).
תחשבו על זה.. הילד רגיל לשחק ולא לשבת על הכיסא 4 שעות לפחות ולכן לעיתים הריחוף וחוסר הריכוז (הוא נמצא בכיתה אבל יש לו מחשבות שהוא משחק עם חברים).
מהי ההתפתחות הלשונית בתקופת בית הספר?
כל אחד מאתנו יכול לראות/להבין שקיים שיפור גדול בין תקופת הילדות בגן לבין בית הספר מבחינה לשונית כמובן ולכן ניתן לשמוע את שיבושי הלשון שהולכים ונעלמים בבית הספר. כמובן שהדבר העיקרי שמשפיע על הילד הוא שפת האם ובנוסף גם השפה שמדברים בבית שמשתנה משכבות השונות של האוכלוסייה, כפי שציינו בעקבות התפתחות הקוגניטיבית של הילד ולכן הוא מגיע ליכולת מימוש של קריאה וכתיבה. כמובן שבסיס זה משפיע עליו גם בבגרות שלו.
לסיכום
עבור הילד, תקופת המעבר שבין הגן לבין בית הספר הינה משמעותית וחשובה מאוד גם מבחינה נפשית וגופנית. הציפיות החברתיות עולות משנה לשנה, לדוגמא: הילד בונה ומפתח את הביטחון העצמי שלו דרך היכולות המוטוריות ובנוסף גם בתחום הספורטיבי. דרך נקודה זאת הוא בעצם בונה את הדימוי העצמי שלו וגם את מעמדו בכיתה.
תפקידו של הילד בבית הספר מאוד מגוון ולכן הוא מושפע ממספר גורמים מגוונים שהרקע שלהם הוא פסיכולוגי, משפחתי וחברתי ולכן קיימות גם השפעות של פחד או חרדה העלולים להשפיע על תפקידו, כמו כן גם על רמת הישגיו. זאת אומרת שלילד בעל קשיי הסתגלות בבית הספר יש צורך לבדוק את הנושא ולטפל בו משום שיכול להיווצר נזק בלתי הפיך (רצוי אפילו שיעבור למוסד לימודי אחר). זאת אומרת במידה והילד שמן מאוד ויש לו קושי לשחק עם שאר הילדים, נוכל להבין שהוא ויתר על היכולת שלו להיות חלק מקבוצה ולכן חשוב לו מאוד להפגין את קישוריו האישים במשחקים שכל אחד מהמשתתפים יכול להפגין את היכולות שלו בפני האחרים.