משמעות הצבעים בציורי הילדים

כמה פעמים שמענו את הילד שלנו אומר: "אמא, אבא, הצבע עוד פעם נשבר לי!"

 

מאמר זה מיועד במיוחד להורים שבנינו המורים לילדים להמשיך ולצייר עם הצבעים השבורים וכאשר הילדים מציירים על צד אחד של הדף, הם אומרים להם לצייר גם על הצד השני…

 

ילד אשר הוריו בוחרים עבורו את הצבעים איתם יצייר, יהפוך להיות ילד בעל דעות קדומות ומקובעות. הורה המורה לילדו לצייר  או מונע ממנו לצייר בצבע אחר גורם לילד להתקבע על הדעות האישיות של ההורה. משפטים כמו "שחור הוא צבע קודר המסמל אבל" או "אדום הוא צבע של אלימות ודם" עלולים לקבע את הילד על דעות קדומות. אסור למבוגר לקבל החלטות עבור הילד בנוגע לבחירת הצבעים שלו וכמובן גם בבחירות הנוגעות לו אישית התקפות בהתאם לגיל הילד.

 

החלטות רבות יכולות להתקבל על ידי הילד וחשוב לנו לתת לו לקבל אותן בעצמו. אל לנו לקלקל את ההתנסות האישית של הילד ולעצור את צמיחתו מתוך חוויות שונות (קשות או נעימות) הגורמות לו להתפתח. עלינו להיות גורם ניטראלי בהחלטות שלנו ולתת לילדים להגיע להבנה מתוך טעות וניסיון.

 

החל מהרגעים בו מתחילה ראיית הילד להתפתח בחודשים הראשונים לחייו, הוא מרותק על ידי קשת הצבעים. משחקים צבעוניים מרתקים אותו וקיימת העדפה ברורה לחפצים צבעוניים, על פני חפצים חסרי צבע. ילדים בגיל שנתיים לרוב כבר קוראים בשמם של חלק מהצבעים ואף יודעים מהו הצבע שהם מעדיפים.

 

מחקרים שונים שנעשו מראים כי בנות עושות שימוש בצבעים, יותר מאשר בנים. דבר נוסף הוא שילדים נוטים לקשר צבעים לזיכרון חזותי. כך ילדה אשר עברה תאונה קשה עם משפחתה, זכרה כי אחותה לבשה שמלה סגולה בזמן התאונה, וכחצי שנה אחר כך עדיין נמנעה מלצייר בצבע הסגול.

 

ילדים מביעים את  רגשותיהם באופן ברור וכמובן שבצורה לא מודעת על ידי צבעים. על ידי התבוננות בציורים של ילדים נוכל להבחין מהם התחושות, והחוויות שהם עוברים בין אם הם שליליות ובין אם הם חיוביות, על ידי הבחנה בצבעים בהם הם משתמשים.

 

הצבעים שבציור:

בעולם הטבע צבעים מביעים דברים רבים, צבעים מסוימים משמשים כאזהרה (צהוב, אדום וכו') בעוד שאחרים משמשים למשוך את העין לצורך התרבות והפצה. ישנה שיטה לפיה ניתן להשתמש בצבעים לצורך ריפוי. על פי תורה זו הקרנה של הצבע משפיעה על הגוף ברמת העצבים, השכל והשרירים. צבעים יכולים לעורר אותנו לפעולה, לתחושת כעס, פחד, אהבה, תיאבון או רוגע.

 

בטבע קיימים רק שלושה צבעי יסוד שהם, אדום, כחול וצהוב. צבעים אלו אינם ניתנים ליצירה ע"י ערבוב של צבעים אחרים. כל שאר הצבעים והגוונים מתקבלים ע"י ערבוב של שלושת צבעי היסוד כולם או שניים מהם.

 

צבע אדום

 

בטבע מציין הצבע האדום אזהרה. במקומות רבים משתמשים בצבע אדום כתמרור שנועד להזהיר – כמו תמרור אין כניסה ותמרורי אזהרה נוספים. יש השפעה ישירה של הצבע האדום על המערכת העצבית, לכן מומלץ להימנע מצביעה ועיצוב מקומות כמו חדר השינה וחדר הילדים, בצבע אדום, המשדר אומנם אהבה אבל גם דומיננטיות, החצנה, מלחמה, תוקפנות ועקשנות.

 

צבע כחול

 

המחשבה הראשונה שעולה בראשינו כאשר חושבים על צבע כחול היא – ים. הצבע הכחול משפיע עלינו בצורה מרגיעה וגורם לנו לשלווה, תחושה של אמונה, צדק, נאמנות סבלנות ואמת. כחול גם גורם לרגשנות יתר. ילדים אשר נוטים להעדפה ברורה של צבע כחול מחפשים לקבל תשובות ברורות וישירות ללא דרכים עקיפות. בנוסף הם יעדיפו להיות במרכז העניינים, ויתמודדו באופן מוחלט עם אתגרים.

 

בצבע הכחול נוכל לראות שני קבוצות של ילדים:

 

א.  ילדים אשר אינם מוכנים לקבל כללים בצורה פנימית למרות שכלפי חוץ הם נשמעים להם.
ב.  ילדים המחפשים קבלת מרות מאדם בוגר בעל סמכות.

 

אצל ילדים הרגישים לסביבה ופגיעים מאוד, נמצא בציור את הצבע הכחול בשטחים גדולים ונרחבים. אם הילד רגיש פחות נמצא הרבה כחול – אך בקווים שונים ולא בשטחים. ילדים שעברו תקופת החלמה ממחלה ארוכה, בה לא ציירו כלל, נוטים להשתמש אחר כך בצבעי אדום וכחול בצורה רבה בציור.

 

הצבע הכחול משפיע לטובה על הילד ועל מערכת העצבים שלו. הצבע הכחול פועל על הצ'אקרות של הלב, הגרון ובלוטות התריס. ילדים אשר סובלים מחסימה באזורים אלו נוטים להיות מופנמים או בעלי בעיות בתקשורת ובדיבור. הכחול משרה תחושות של שלווה, רוגע והרמוניה, אך גם ריחוק ומופנמות.

 

צבע צהוב

 

ילדים המשתמשים בציוריהם בצבע צהוב בכמות רבה, הם ילדים בעלי שאיפות הדומות לשמש – רוצים לתת הרבה מעצמם. צבע זה מסמל תכונות של עליזות, קלילות, שאיפה קדימה, מנהיגות ויציאה מקונפליקטים.

 

הילדים בדור שלנו לא מוכנים לקבל תשובה של "ככה זה" כמו שאנו הסתפקנו, מדובר בילדים חכמים ונבונים ביותר הדורשים הסברים בעלי הגיון לשאלותיהם. ילדים אשר חשים מקופחים או שעברו חוויה של מוות או עזיבה של אדם קרוב ישתמשו בצבע הצהוב על מנת להביע את תחושותיהם בציור.

 

אמא, מה השמש שלי אומרת?

 

א. ילדים אשר חשים תחושה של שלווה ורוגע יציירו את השמש בצד השמאלי של הדף. מצד שני שמש זו גם מראה שהם תופסים את אימם כדמות רגישה אך חלשה.

ב. אם דומיננטית יציבה וזורמת בעייני הילד, תהיה מסומלת על ידי שמש בצד הימני של הדף.

ג. ילדים אשר חשים שהאם נמצאת לידם כל הזמן, עוקבת אחריהם ולא נותנת להם להתבטא יציירו את השמש במרכז הדף.

ד. ילדים החשים בחום ונתינה רבים מאימם יציירו שמש בעלת זרועות ארוכות. וכן להיפך.

ה. אמהות אובססיביות הנוטות לגונן בצורה יתרה על הילד, יבוטאו בציוריו על ידי שמש בעלת זרועות חדות. – מכאן נוכל להבין שהילד מרגיש "חנוק" על ידי  אימו.

 

לקריאה אודות יתר הצבעים לחצו כאן

גיבוש צוות