ילדים ובני נוער מציירים עצים

על מבחן העץ למבוגרים שבנינו שמענו לא אחת, אך מה קורה עם הילדים? האם גם הם מציירים עצים? מה הדבר אומר עליהם?

 

מבחן העץ נועד בין היתר גם לילדים מגיל 4-16. כמובן שניתן לעשות השוואה בין ציור העץ לכתב ידם וכך נוכל לראות את התמונה המלאה לגביהם. העץ גדל נגד כוחות הגרביטציה ולכן יש לילדים את היכולת על ידי ציור העץ, להוציא מתוכם את פנימיותם. אז קדימה בואו נצא לעבודה!!!!

 

הדברים החשובים שיש לעץ:

 

 גודל העץ – (לעומת הפריטים האחרים) האם הגזע רחב או דק? האם על הגזע יש "עיניים", האם ישנם שורשים בולטים? האם לגזע יש נטייה לצד ימין או שמאל ועוד. הנקודות הללו חשובות מאוד וננסה לברר כל אחת מהן, כיצד הילד מצייר בצורה פיזית ומה המשמעות לכך.

 

ככול שהעץ גדול יותר, הילד מרגיש יותר שליטה עצמית ואפילו שתלטנות ויש צורך לבדוק מה הסיבה שמשפיעה עליו מבחינה חברתית, משפחתית ואישית.

 

במידה והעץ דק  – הילד מרגיש שהוא נדחק לפינה או שיתכן והוא עבר טראומה ולא רצה לשתף את האנשים מסביבו (גננת, מורה, הורים ועוד). צריך להציב לילד יותר מטרות ויעדים בחייו ולגרום לו להרגיש אחריות גדולה על מעשיו.

 

גודל הגזע – מראה לנו את היכולת ואת עיצוב אישיותו של הילד, האם הוא אוהב מרחב וחופש או מסתפק במציאות הקיימת. ככול שהגזע עבה יותר כך הילד בעל אישיות דומיננטית, אגוצנטרית ויש לו קושי בקבלת מרות מהבוגרים.

 

כאשר הגזע צר –  ניתן ללמוד על ילד שמסתדר עם הגבולות שמציבים לו ואין לו דרישות יתר על המידה.

 

כאשר לגזע קווים זוויתיים  או חדים – ניתן ללמוד על ילד שיש לו בעיה בתקשורת הבין אישית ולכן התנהגותו יכולה להיות אימפולסיבית ובלתי מובנת.

 

כמו כן, כאשר ילד מצייר את העץ ישנם פרטים חשובים כמו: ענפים, עלים, פרחים ועוד… הנקודות הללו מציינות את הרגשתו של הילד מבחינה חברתית, האם הוא טיפוס בודד או חברותי,  האם הוא הטיפוס היוזם או הפסיבי ועוד.

 

אם אנחנו רואים שנוף העץ מלא בפרטים הנ"ל נוכל להבין שמדובר בילד פעיל, אנרגטי בעל יוזמה ובמידה ונוף העץ חסר פרטים, נוכל להבין שהילד יותר מופנם. לעיתים הנוף יכול להיות זוויתי ואז נוכל ללמוד על קשיי הסתגלות, כעס או עקשנות.

 

שורשי העץ –  בד"כ לא ניתן לראות שורשים אצל ילדים אלא אם חווה הילד טראומה כמו מעבר חד לארץ אחרת או לדירה אחרת, מוות של אדם קרוב ועוד.

 

השורשים מלמדים אותנו על עבר קשה אותו חווה הילד.

 

כאשר ישנה נטייה לעץ לצד ימין – לילד קשה יותר להתחבר מבחינה חברתית.

 

כאשר ישנה נטייה לעץ לצד שמאל – ניתן ללמוד על ילד המעדיף להיות בבית/עם ההורים מאשר עם חברים.

 

דוגמאות לעצים:

 - בציור זה שצייר נער בן 12 לערך ניתן לראות שהוא לא חסך במקום והעץ מנצל את כול הדף. ניתן לראות שהשורשים של העץ בולטים ושכותרת העץ גדולה ודחוסה. כמו כן הגזע עבה ולא ניתן להבחין בנוף מסביב לעץ.

 

ציור זה מסביר לנו שבמצב הנוכחי קיים בנער אי שקט פנימי אותה הוא חש גם בסביבת הבית שלו וזאת בשל שורשיו הסבוכים של העץ. העלים דחוסים ודבר זה מסביר לי שהנער שם דגש על הפרטים הקטנים והוא בעל ביקורתיות כלפי עצמו וכלפי הסביבה כולה. כל הדברים הללו מגיעים כתוצאה מדמות בוגרת שמשפיעה על הנער ועל התנהגותו הטבעית בבית או בביה"ס. לדעתי הנער לא מבטא את כישרונותיו האישים והוא חסום מבחינה רגשית.

 

 –  זהו ציורו של נער בן 17 אשר צייר עץ מופשט ללא עלים, בעל ענפים לכל הכיוונים, דרכו נוכל ללמוד שהנער נמצא במצב בלבול וחוסר אנרגיה. 

 

ישנה ציפייה גדולה של הסביבה החברתית הקרובה; הורים, סגל המורים והחברים ממנו. הנער הנ"ל הינו בעל חשיבה מפותחת במיוחד ויכולת גדולה של אלתור, כמו כן הוא בעל יכולת מרשימה לצאת ממצבי לחץ במהירות.

 

 – זהו ציורו של ילד כבן 9.5 לערך שצייר עץ גבוה, צבוע כולו ומהצדדים ישנם כמעין "עיניים".  מציור זה ניתן ללמוד על תכונת אופי דומיננטית הקיימת בילד של דיוק על הפרטים הקטנים ויכולת התמדה ונחישות. "העיניים" הנמצאות בצידי העץ מספרות לנו על מעברים רגשיים ועל טראומות מתקופות שונות אותן חווה הילד. נקודה זאת משפיעה על אופן התנהגותו  ומסבירה לי שהילד מסרב להתבגר. כמו כן, ניתן לראות שעדיין ישנן תנודות מבחינת הביטחון העצמי שלו.

 

–  המציירת הינה נערה כבת 18 לערך. בציור זה לא רואים שיש לעץ גזע ומכך אנו למדים שלנערה זאת חסרה היציבות בחייה והיא קופצת מקיצוניות אחת למשניה ואפשר להניע אותה מדבר לדבר. כמו כן, יש לה קושי לעמוד בפני פיתויים שאנשים אחרים מציבים מולה. פעמים לא מעטות ילדים מוכנים לוותר על ה"אני" שלהם למען החברה מסביבם  ולפעמים המחיר גדול מידי ופוגע בביטחון העצמי של הילד/הנער.

גיבוש צוות