לקויות למידה
כבר במאה ה – 19 הבחינו בקיומה של תופעת תסמונת ה – ADHD ויש השואלים מה ההבדל בין ADD ל- ADHD. ישנן אנשי מקצוע הרושמים את האות H באמצע על מנת להצביע על כך כי ADD הוא תת-קבוצה של ADHD ולפי כך האות H מציינת את מרכיב ההיפר-אקטיביות.
ADHD היא פגיעה במערכת העצבים המרכזית בגופו של אדם, ההופכת את התנהגותו של הלוקה בה לאימפולסיבית, חוסר יכולת להתרכז ופעלתנות יתר. אין מדובר במחלה אלא בתסמונת רפואית. ניתן לאבחן תסמונת זו אך האבחון לא תמיד חד משמעי. יש מספר סימנים אשר רק קיומם של שישה מתוכם מעידים על קיומה של תסמונת ADHD. אם קיימים פחות יש להיזהר ולא לקפוץ למסקנות.
בעזרת גרפולוג ניתן להבחין בילד הלוקה בתסמונת במידה הוא מעל גיל חמש, מתבקש לצייר אדם ואינו מצייר פרטים קטנים כמו אוזניים שיער או גבות ומתקשה לשים לב לפרטים קטנים. כמו כן, ניתן לראות אצלו את הסימנים הבאים:
- חוסר יכולת של שמירה על ריכוז לאורך זמן.
- חוסר יכולת להקשיב לאחרים.
- הילד לא מבצע את המשימות המוטלות עליו.
- כאשר אדם בוגר נותן לו הוראות, הוא אינו ממלא אותן.
- הילד לא מצליח לארגן את עצמו בעת עשיית מטלות או פעולות.
- הילד מנסה להתחמק כאשר מתבקש לבצע משימה הדורשת מאמץ או מראה סלידה ממנה.
- יש לילד נטייה לאבד חפצים חשובים הקשורים למילוי משימות כמו כלים, מחברות וצעצועים.
- במהלך פעילות יום יומית הילד נוטה לשכוח דברים.
עקב שיבושים בתהליכים עצביים, ישנם מספר הפרעות ספציפיות המונעות רכישת מיומנויות בסיסיות:
ליקוי למידה בשפה – ליקוי זה גורם לחוסר הבנה של הילד כאשר מדברים איתו, מה שעלול לגרור לקשיים בהקשבה, בתנועה ותזוזה רבה.
קושי ביכולת הריכוז הנכונה – דיסלקציה – גורם לילד לעשות הכול חוץ מאשר את המשימה שהוטלה עליו.
קשיים בזיכרון – יוצרים מצב של החלפה בין מושגים ומונחים, עירבוב בין אותיות דומות כמו ג' ו- ז' והחלפה בין ימין ושמאל.
ילדים בעלי חסך חברתי הנוצר בשל שפה דלה, חוסר בכלים בתחילת הדרך וגירויי התחלתי נמוך.
הפרעה נפשית – הכוללת חרדות, דיכאונות, הפרעות קשב, סכיזופרניה והפרעה נפשית.
יש לשים לב ולבדוק דברים אלו עוד במהלך בית הספר היסודי בשל העובדה שבגיל ההתבגרות קשה יותר לשים לב לכך בגלל מצבי רוח משתנים.
ניתן לאבחן ילדים עם בעיות שמיעה על ידי כך שהם מחליפים בין אותיות בעלות צליל דומה כמו ח' – כ', או א' – ע' – ה' וילדים המתקשים בבעיות כמות, לדוגמא; ילד שאינו מצליח להבין את הכמות שתישפך מהבקבוק לכוס כאשר הוא מוזג מים ובשל כך מים ישפכו החוצה מן הכוס.
הפרעות קשב וריכוז
זוהי אחת ההפרעות הנפוצות ביותר. קרוב ל- 5% עד- 10% מהילדים לוקים בה ומחקרים הוכיחו כי בנים סובלים ממנה פי חמש מאשר בנות.
לאחרונה אנו עדים למצב של מחאה ציבורית מול העלייה במספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז וכנגד שימוש בתרופות לפתרון. חלק מהמחאה מוצדק בשל העובדה כי טיפול תרופתי לא תמיד נובע מהערכה מקיפה וכוללת פרמטרים רבים ולא מדויקים.
יותר ויותר ילדים כיום מאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז. בעבר בעלי הפרעה קלה היו מצליחים להסתדר בתוך מערכת החינוך הרגילה. אך כיום, כיתות גדולות ומאוכלסות בצפיפות אינן מאפשרות למורים ולצוות ההוראה לתת יחס אישי לכל ילד ומקשה על מתן מענה לילדים אלו. התופעה מבוססת על גורמים רבים היוצרים מכלול כמו גורמים ביולוגיים, פיזיולוגיים וחברתיים.
כאשר אנו רוצים להבין את תופעת הפרעות קשב וריכוז יש להתייחס למספר פרמטרים, נוירולוגיים, פסיכולוגיים, מוטוריים, חינוכיים, חברתיים ומשפטיים.
התופעה נפרשת על פני ציר זמן, במהלך שלבי התפתחותו של הילד. בערך 30% מהילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז יבריאו ממנה במהלך גיל ההתבגרות אך עדיין יופיעו סמנים גם בבגרותם. ל- 25% בערך יהיו עימותים עם רשויות החוק, כמו התדרדרות לסמים, עבריינות ועוד. וכ- 35% לא יסיימו תיכון או לא יוציאו תעודת בגרות מלאה.
אבחון מוקדם של התופעה יכול להפחית באופן משמעותי תופעות משניות. ולתת מענה יעיל יותר. הבעיה היא שבשל סטיגמות חברתיות לא מתחילים לטפל בתופעה בשלביה המוקדמים. המסגרת החשובה כל כך לילדינו והגבולות החיצוניים היוצרים את היכולת שלו ללמוד ערכים חברתיים, נוצרים על ידי ההורים.
כאשר הורה אומר לילדו "לא" בתשובה לבקשה כלשהי, אך מוותר לו בשל בכי, הוא מלמד אותו כי על ידי בכיות ונדנודים ניתן להשיג כל דבר. כמו כן הורה שמבקש מהילד לעשות מטלה מסוימת שוב ושוב מספר רב של פעמים, מלמד את הילד שניתן להתל בהורים ולנתב אותם לפי רצונו. חשוב ליצור לילד גבולות כאשר הוא קטן על מנת ליצור לו ביטחון עצמי גבוה.